Ta hand om rallybilen

shutterstock_320111342EvrenKalinbacak / Shutterstock.com

Om din kära bil ska orka med en hel säsong rallyåkande, måste man se till att ta hand om den ordentligt. Professionella förare behöver inte oroa sig över dessa saker, de har folk som tar hand om bilen och de behöver bara köra. Men är du nybörjare får du göra mycket själv.

Besikta årligen

Du får gärna besikta bilen 2 gånger om året, men åtminstone årligen. Se till att allting är i perfekt skick och är fullt körbar. Det gör också att undviker onödiga överraskningar om det sker besiktningar inför en rallytävlingen.

Du kan också se över bilen själv och se till att oljor är påfyllda, att filtren är nya och tändstiften fungerar. Även saker som att kontrollera batteriet och kolla avgassystemet kan du enkelt göra själv.

Däck och fälgar

Se till att däcken har bra mönstring och att fälgarna är i gott skick. Dåliga däck är döden för en rallyförare och trasiga fälgar kommer att förstöra däcken. Kom ihåg att titta över både sommar- och vinterdäcken inför varje säsong. Fälgarna ska du först rengöra ordentligt så eventuella sprickor och hål bli synliga.

Säkerhet i bilen

Som rallyförare finns det helt andra regler för säkerheten inuti bilen. Den installerade buren i bilen måste hålla för olyckor och tryck. En säkerhetskontrollant ska gärna gå igen buren och se till att den håller standard. Om det är din första rallybil, måste du köpa en bursats för att vara säker på vägarna. Du måste också ha specialbälten och ta bort onödig inredning såsom baksäten.