Oljan och bilen

4766599-oil-change

Oavsett om man talar om rallybilen eller personbilen kommer man aldrig ifrån att oljan är otroligt viktigt. Det finns många risker med att köra med lite olja, olja av undermålig kvalitet eller gammal olja. Av denna anledning är det bra att veta både ett och annat om oljan i bilen.

Om man undrar när man egentligen borde byta oljan behöver man egentligen bara följa biltillverkarens rekommendationer. De anger även vilken typ av motorolja som passar bäst och vilken viskositet den bör ha.

Men även om man oftast bara behöver följa rekommendationerna från tillverkaren är det fortfarande bra om man kan göra det till en vana att kontrollera oljenivån emellanåt.

Varje gång man kör igång bilen efter den varit avstängd en tid är det bäst att låta motorn bli varm innan man varvar den för mycket. Detta ger motoroljan tid att nå alla delar av motorn och uppnå en bra smörjeffekt.

Tänk på att en bra motorolja kostar, det är inget man kommer undan. Att köra länge på billig olja kan kosta en mycket mer än mellanskillnaden till en av högre kvalitet.

Oljefiltret är heller inget man bör ignorera. Som regel är det bäst att byta filtret varje gång man byter oljan. På så sätt undviker man igensatta filter som släpper förbi smuts. Denna smuts cirkulerar nämligen tillbaka in i motorn.

När man byter är det väldigt viktigt att man aldrig häller ned spilloljan i avloppet eller en gatubrunn. Oljan bör alltid tas till en återvinningsstation där den kan göras av med på rätt sätt.

Många har säkert också sett att det finns tillsatsmedel man kan använda tillsammans med motoroljan. Detta är inget man bör hålla på med om man köpt en bra olja till att börja med.

Med dessa tips bör man inte ha något problem med oljan i framtiden!