Folkrace

daniel-wall-folkrace

Med typbesiktigade bilar på banor av grus eller asfalt, blåser täckta bilar fram med en maxhastighet av 80 kilometer i timman. Det är det här som kallas för Folkrace. En motorsport som passar hela familjen och mångas plånböcker, där bilen efter avslutad tävling, är till salu för 6500 kronor.

Sporten är en relativt ung sport här i Sverige och kom hit från Finland på 1980-talet. Avsikten med bilsporten var helt enkelt att den skulle vara billig för de tävlande och två provtävlingar kördes 1981, som blev en stor succé. Innan årets slut, hade man hunnit köra 62 tävlingar och inom en snar period hade närmare 3900 personer löst tävlingslicens i Sverige. Idag genomförs ungefär 600 tävlingar årligen, landet runt.

Från det år du fyller 15 år får du börja tävla i juniorklass och fram tills du fyller 18 år, från 18 år ingår du i någon av seniorklasserna herr eller dam och ibland finns även veteranklass. Är det för få anmälda i dam och veteran, kan dessa klasser slås ihop med herr-klassen.

Bilarna man tävlar med, är oftast äldre och billiga, eftersom man efter tävlingen kan köpa vilken som helst av bilarna som varit med i tävlingen, för 6500 kronor. Det här håller också ner kostnaderna på sporten, då du blir tvungen att sälja bilen om någon lagt bud på den. Vid försäljningen får du demontera förarstol och bälten, eftersom detta tillhör den personliga utrustningen. Du får också ta bort din ratt, om du har en annan att sätta dit.