Att serva bilen

car service

Alla bilar behöver omvårdnad och få service med jämna mellanrum, det är vår uppgift som bilägare att se till. En bil klarar sig inte utan att det byts olja och att man ser till så att delar som gått sönder byts ut mot nya fräscha. Vi har vår Svenska bilbesiktning som avgör om en bil är körduglig eller inte.

Tack vara att vi har bra koll på våra bilar så hjälper vi till med trafiksäkerheten. En bils som servas och underhåll är en trafiksäkrare bil än andra, så därav vikten av att sköta om sin bil. Har man inte kunskapen att serva sin egen bil så finns det många bra verkstäder ute, Mechanum har märkesverkstäder och  Volkswagen Göteborg är en av dessa. Genom att lämna in bilen på en märkesverkstad så vet du att allt blir ordentligt gjort och du får även stämpel i din servicebok för bilen.

Du kan med fördel kolla upp bilen själv så att inget konstigt har hänt med din bil, när du åker och tankar kan vara ett bra tillfälle att genomför en kontroll. Här följer en checklista på några enkla saker som du kan kolla.

  • Kontroll av oljemängd och kvalité på oljan i motor. En liten papperstuss och du lyfter upp oljestickan för att se vilken mängd det finns och ur oljan ser ut. Skulle det vara för lite så fyll på om det inte är nära inpå ett oljebyte.
  • Kontroll av däck, ta ett varav runt din bil och kontrollera att det är tillräckligt med luft i dina däck och vilket mönsterdjup dessa har. Slitna däck bör bytas så snart som möjligt. Har du för lite lufttryck i däcken kan de slitas ojämnt, så se till att fylla om så behövs.
  • Kolla så att alla bilens yttre lampor fungerar som de ska, blinkers, bromsljus hel och halvljus. ett tips kan vara att parkera framför ett skyltfönster så slipper du gå ut för att kolla de främre lamporna, och så skickar du ut något av barnen för att kolla där bak.

Ja, det var några enkla tips på saker du kan kontrollera när du är på macken för att tanka upp bilen. Att serva bilen är bra för både bil, miljö och dig som bilägare. En väl underhållen bil riskerar mindre att gå sönder under färd och den håller längre om den får regelbunden service.